Sposób na kaszę z awokado w tle

Dzisiaj będzie trochę gotowania i o tym jak polubić się z kaszą.

Jako, że zostałam sama na gibraltarskich włościach, wróciłam do kuchennych podbojów. Dzisiejsze kuchcenie będzie fajną propozycją dla szukających czegoś co można przygotować w jednym kotle co by nie czynić armagedonu w kuchni.

Potrzeby na 2 osoby:

  • 1/2 cebuli
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina (resztę spożyć w trakcie pichcenia)
  • woreczek kaszy burglar jak mi słownik przypomina 😉 – w sensie bulgur
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • awokado
  • jogurt grecki
  • szczypta parmezanu
  • przyprawy: standardowo pieprz i ostra papryka
  • sos sojowy

Rozporządzenie:

  1. Gotujemy kaszę.
  2. Kroimy cebulę, wrzucamy na patelnię z oliwą – szklimy. Dorzucamy ugotowaną kaszę, zasmażamy ją 5 minut.
  3. Do kaszy dolewamy 1/3 szklanki wina. Czekamy aż się wchłonie co jakiś czas mieszając, popijając pozostałą zawartość buteleczki.
  4. Dorzucamy passatę smażąc wszystko 4 minuty. Przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką, dolewamy odrobinę sosu sojowego.
  5. W międzyczasie płuczemy kukurydzę w wodzie. Mój wege-soul mate (piąteczka Oleczka!) podpowiedziała mi, że mając kukurydzę, wystarczy potraktować ją zimną wodą co by wypłukać trochę słodyczy smak.
  6. Osuszoną kukurydzę ładujemy w patelnię. Mieszamy.
  7. Dodajemy przekrojone pomidorki.
  8. Zostawiamy wszystko na mniejszym ogniu przez 5 minut po czym zdejmujemy z kuchenki.
  9. Apgrejdujemy jogurt grecki czosnkiem i pieprzem.
  10. Całość proponuję podawać w większych miseczkach. Posypujemy parmezanem, dodajemy na bok pokrojone w kostkę awokado oraz jogurt grecki. S m a c z n e g o!

One Reply to “Sposób na kaszę z awokado w tle”

  1. Wygląda pysznie!!! ♥️ zaczyna mi burczeć w brzuszku…….

Dodaj komentarz